Dünya çok hızlı. Bu hızı umursamayıp olduğu yerde kalan ve cepleri samimiyet dolu olanlardan ibaretiz. Etrafındakileri sadece bakmayıp görenler için bir yerlerdeyiz.

2013/03/31

Kirkor Amca



      Kadırga’nın ara sokaklarında bir dükkanın önünden geçerken “Hello!” dedi, belli ki bizi turist sandı. “Kolay gelsin amca!” deyip giriyoruz dükkanına sohbet etmek için. “İsmim Kirkor. Ermeniyim” demese de aksanından belli oluyor. Kirkor Amca  sekiz metrekarelik turistler için hediyelik eşya sattığı ufacık dükkanına neredeyse dünyaları sığdırmış. Dünyaları sığdırmış diyoruz çünkü üç kişi zor oturacak yer bulduk. Aklınıza gelecek birçok şey vardı dükkanda: çantalar, tespihler, Atatürk posteri ve Arapça duanın yanı sıra başucunda bir de Charlie Chaplin’in meşhur bir fotoğrafı... "Chaplin'i sevdiğimden değil ama bir 100 papele satarım" diyor kısık kısık kahkaha patlatıyor ardından. 

     Güler yüzlü Kirkor Amca, çayını demledi üç şeker isteyince “Batıracak mısınız beni?” diyerek güldürdü. Kendisi Ermeni ama tek kelime Ermenice bilmiyor. Kirkor amca “Sizin gibi fotoğraf çeken bir adam var, Ara Güler. Tanıyor musunuz onu, benim hemşerim o da Ermeni" diyor gazeteci olduğumuzu öğrenince. 65 yaşında karısı ile Samatya'da oturan Kirkor Amca'nın eskiden lüks turisttik mekanları varmış. İflas hikayesine de  “Oğlumun dört yabancı dili vardı. Ama ona rağmen bizi batırdı” diyerek değiniverdi.
     Çaylar bitti Kirkor Amca'nın suratındaki gülümseme bir an olsun kaybolmadı. Küçük dükkanının kapısı herkese açık gitmek ve çayını içmek isteyene adresi : Kadırga Liman Caddesi No: 109 Sultanahmet